Salakapakka

Rotu, sukupuoli
suomenhevonen, ori
Syntymäaika
10.04.2010, 10-vuotias
Rekisterinumero
VH20-018-0402 (#PKK3684)
Väri, säkäkorkeus
rautias hamppujouhilla, 158cm
Kasvattaja
evm
Omistaja
Elias Vihiniemi (VRL-14361)
Koulutus
yleispainotus, taso HeA / 100cm / Tuttari

Lue Sällin päiväkirjaa

© 1) Miia, 2 & 3) omistaja

Sanoks sä jotaiv vai tuulkos si huulias heiluttelie?

Salakapakka on sellainen oripoika, jonka kanssa suokki-ihmiset tulevat toimeen. Voimalla Sälliä ei saa tottelemaan, sillä orilla on hieman monta kertaa kokemusta asiasta voittavansa painissa ihmisen. Muuten ori on todella sympaattinen pakkaus. Hevonen hörisee jokaiselle vastaantulijalle ja katsoo aina kohti korvat hörössä. Tuntuu, kuin Sällillä ei huonoja päiviä ole lainkaan. Muiden hevostenkin kanssa Sälli tulee toimeen, vaikka ori ajaakin kaikki pois ruoaltaan. Tämän takia on suositeltavaa jakaa heinät tarhaporukan kesken omiin kasoihinsa ja Sälli otetaan pihatosta pois siksi aikaa, kun jaetaan väkirehut. Laitumelle laskiessa Sälli mielummin keskittyy saman tien syömiseen, eikä päättömään juoksuun kuten lajikaverinsa.

Pienten lasten kanssa Sälli on aivan uskomaton, ori on kuin sulaa vahaa vauvojen ja taaperoiden ollessa kosketusetäisyydellä. Ori hörisee koko ajan ja laskee päätään pienten lähelle ja alkaa näitä myös hellästi turvallaan hoitamaan, jonkun nuolaisunkin hevonen voi antaa. Sälli myös varoo erittäin paljon mihin jalkansa astelee. Aikuiset ja koulu-ikäiset lapset saavat hieman kylmemmän vastaanoton - pelkkää hörinää. Tuttujen ihmisten kanssa Sälli alkaa näitä silloin tällöin turvallaan hoitamaan, mutta hyvin harvoin.

Hoitaessa Sälli on vähän tänttähäärä, varsinkin varusteiden ollessa lähettyvillä. Orilla on myös vaikeuksia pysyä paikoillaan, jos on käytävällä kiinni molemmilta puolilta. Jos Sälli ei steppaile paikoillaan, hevonen kuopii etujalallaan, jos sekin kielletään tomeralla ei-sanalla ori alkaa heiluttelemaan päätään. Sälli seisoo paremmin paikoillaan, jos suomenhevosen hoitaa karsinassa tai käytävällä ollessaan vain toiselta puolelta kiinni.

Ratsastaessa Sälli on vähän.. No.. Sälli. Ori on erittäin yritteliäs, mutta jarrut unohtuvat välillä kokonaan. Yhtenä päivänä suomenhevonen on kaikille avuille melko herkkä liikkuen kevyesti, mutta seuraavana päivänä voikin olla erittäin tahmea ja raskas ratsastaa. Sälliä luullaan usein nuoremmaksi mitä on, varsinkin silloin kun orille iskee tänttähääräpäivä. Tällöin ori heittelee päätään, jalkojaan, häntäänsä ja askellus on hyvinkin nuoren hevosen askelluksen näköistä. Sällille kelpaa oikeastaan kaikki, sileällä voi tahmeutta esiintyä useammin kuin esteillä, mutta suorittaa ne hevosen mielestä tylsätkin tehtävät. Esteillä ori voi heitellä pieniä pukkeja, sillä tällä on niin KIVAA!

Ori on maastossa maastakäsin lähtiessä hyvinkin lupsakka tapaus, eikä turhia häsläile. Sanna on useasti Sällin jättänyt naru maassa seisomaan hyvän kantarelliryppään lähelle, kun nainen on itse kerännyt sienet talteen. Kuten aiemminkin sanottu, Sälli on ratsastaessa aivan eri hevonen ja maastossakin ihmisen ollessa selässä orilta ne jarrut unohtuu melko nopeasti. Ratsastajan yrittäessä kerätä Sälliä kuulolle ori yleensä aloittaa pään heittelyn sekä innokkaan steppailun. Maastoesteillä toimii melko kohtalaisen hyvin, pienien ilopukkien kera tietenkin. Jarrut tosiaan voivat olla hukassa, joten hirveän korkeita esteitä ei suomiputella viitsi oman henkensä uhalla kokeilla. Sälli harvoin kompuroi, mutta välillä lähestymiset ovat päätähuimaavia.

Sukuselvitys

i. Salapullo
mkrj, 160cmevm
ii. Salarakas
mkrj, 161cm
iii. Salailija
iie. Kilju
ie. Hiprakka
rtkm, 158cm
iei. Hölkynkölkyn
iee. Huurteinen
e. Aprillipila
vrt, 162cmevm
ei. Pirpanan Pilailija
rtkm, 159cm
eii. Narri
eie. Pirpana
ee. Salakavala
rt, 162cm
eei. Pohjanmaan Kautta
eee. Hakoteillä

Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Emä Omistaja
rotu-o/t. Nimi 00.00.0000 e. Nimi VRL-00000
Roki on kysyttäessä satunnaisesti tarjolla jalostukseen. Roki periyttänee suurta kokoa ponin mitoissa sekä räväkkää luonnetta. Mahdolliset yhteydenotot jalostusta koskien voi lähettää omistajan sähköpostiin.

Näyttelymenestys

Rakennekuvaluokat

00.00.00 Paikka: Luokka Palkinto tuom. Tuomari

Muu kuva -luokat

00.00.00 Paikka: Luokka Palkinto tuom. Tuomari
[1] "Tuomarin kommentit"

Kilpailukalenteri

Villit, Kouluratsastus - 0 sijoitusta

00.00.00 Paikka: Luokka 0/00

Villit, Esteratsastus - 0 sijoitusta

00.00.00 Paikka: Luokka 0/00

Villit, Kenttäratsastus - 0 sijoitusta

00.00.00 Paikka: Luokka 0/00

Varustekaappi ja hoito-ohjeet

Ruokinta
» Heinä: 3 - 3 - 3 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 1l kauraa, 0,5l Power mixiä, 1dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)
Loimitus
» Sateella ja kolealla säällä ulkoloimi tarhaan
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi + villaloimi sisälle
» Lämpötilan ollessa alle -15°C ulos toppaloimi + alle fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi
Yleistä
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.
» Tarhassa ja karsinassa riimu aina pois päästä käsittelyn jälkeen.
» Kesällä hyttysmyrkkyä suihkuttava erityisesti häntään ja jalkoihin.


© Equestrian PRO, Sokka Luxuries, OddPixel, Viitamäen kauppa, Takakujan tallipuoti ja Mestyn varuste