Tapaturma se on miehen surma

Virtuaalihevonen / sim game horse

linet ©  (rakenne+2) Ningchen , (1) xxxeliant  taustat © (rakenne+2) sweetlittlevampire , (1) Miisu
väritys (rakenne+1+2) © Miisu
3+4 © Ida , 5+7 © Miisu , 6 © R.

      

nimi Thalia Quod "Thella" rotu, sukupuoli suomalainen puoliverinen, tamma
väri, säkäkorkeus ruunikonkirjava, 171cm syntymäaika, ikä 18.8.2016, 5v (satunnainen)
omistaja/kasvattaja Sanna (VRL-14361) painoitus Kenttäratsastus
rekisterinumerot VH16-031-1029 , #PKK1979 koulutus Vaativa B, 150cm, 120cm (CIC3)
meriitit EV-II, KV-II
31.01.2017 EV-II pistein 29,5 (8,5-9-2-4-1-5)
20.02.2017 KV-II pistein 20,5 (8-3-2-1-6,5)
   

 

   

 

They call me a menace
They say that I’m cursed
But somethin' about me is makin' 'em jealous
So listen and learn

Thella on sympaattinen, ystävällinen ja ylpeä hevonen. Ylpeys nousee välillä ystävällisyyden yläpuolelle ja tällöin tammaa on melko turhaa edes kuvitella koskevansa. Hevonen tietää olevansa upea kuin mikä, joten jalkoja osataan asetella oikein tyylikäästi, kun sillä tuulella ollaan. Thella on melko tammamainen, ylpeys- ja känkkäränkkäpäivineen. Thella on isältään perinyt suuren egon, ja osaa myös näyttää sen. Thella on kieltämättä viisas, mutta ei aina anna itsestään sitä kuvaa. Vettä Thella rakastaa ja pyrkii menemään jokaiseen vesilätäkköön minkä löytääkin, joskus tämä on erittäin rasittavaa - maastoradalla ei niinkään. 


Tamma on yleensä ryhdikäs ja skarpin oloinen, mutta toisaalta tamma osaa myös näyttää joltain ratsastuskoulun kiukkupussilta. Tämä tekee Thellan lukemisesta hieman haastavaa, mutta kokemuksen kautta sekin onnistuu paremmin. Syvimmiltään söpöläisellä on kuitenkin suuri kultainen sydän, joka ei halua kellekkään pahaa. Paitsi tietenkin, jos heinät ovat väärässä paikassa, hyi!

 

Thella siis on personaaltaan melko monimutkainen. Tamma on mielellään mukana miltein kaikessa, vaikka välillä haluaisi manata ihmiset viimeiseen maanrakoon. Thella vain mulkaisee vieraita, vaikka oikeasti on erittäin kiinnostunut uudesta asiasta. Mielenkiintoa löytyy toki kaikkeen, muttei ylpeys anna periksi aloittaakseen tutustumisen. Thella on melkoisesti yhden ihmisen hevonen - isänsä tavoin. Oma ihminen on se, joka saisi tamman vaikka kuuhun vain sormia napauttamalla. Thella on näin ollen todella uskollinen, ja kahdestaan ollessaan innostustaan voi näyttää välillä suurestikin ulospäin. Hienotunteisuus ei kuitenkaan käytöksestä unohdu, innostus pääosin tarkoittaa hiljaista hörisemistä, lämpimän ilman puhaltamista naamalle tai portille vastaantulemista. Joskus Thella kuitenkin riemastuu ja silloin kyllä se ei jää keltäkään huomaamatta, tamma ravaa huutaen tarhaa ympäri nähdessään omistajansa, eikä meinaa pysyä aisoissaan. Kuitenkin tamman nimen sanominen rauhoittaa tamman omaksi itsekseen varsin nopeasti. 

I herd 'em like cattle
Cause I’m surrounded by cowards
And I don’t give a fuck when I walk into battle
And thats why I got all the power
I’m where you wanna be
Ain’t no one ahead of me
All of my enemies made a decision
It's better to follow me
I make no apologies
All of my sins I would repeat and I repeat
Cause I'ma be me 'til the death of me, oh yeah

Hevosten suhteen Thella on tarkka. Toisia tamma vain rapsuttelisi päivät pitkät ja toisia ei voi sietääkään silmissään. Tässäkin tarvitsee tamman hyvää lukutaitoa, eikä tieto kenestä tykkää ja kenestä ei tulee selville vain testaamalla. Vaikka Thellalle uuden hevosen tutustuttaminen on aina hermoja raastavaa, asia tulee nopeasti selville. Hieman temperamenttinen tamma juoksuttaa toista hevosta parin minuutin ajan, kunnes lopettaa tai syöksyy vielä pahemmin hampaat irvessä toisen kimppuun. Vaikka tälläinen murhausyritys olisikin käynnissä Thella tottelee useimmiten omistajansa vihellystä ja seisahtuu ainakin hetkeksi. Pienen tutkiskelun kautta on todettu, että Thella arvostaa enemmän hevosia (ja ihmisiä), jotka antavat hiukan sille takaisin.

 

Thella on tarhassa se joka seisoo ylväänä katsellen ympäriinsä tai murjottavana kauimpaisessa nurkassa. Tamma tulee hyvinä päivinä ihmisensä luo tyytyväisenä, huonoina taas mulkoilee tarhan nurkasta ehkä jopa hieman irvistäen. Thellaa ei haittaa useammankaan tunnin olo yksin tarhassa, vaan pikemminkin nauttii siitä. Kuka nyt tykkäisi, kun maisemat pilattaisiin joillain idiooteilla? 

I can smell your fear
The only reason that I’m here
Is to wreak havoc
Everybody prayin' that I’ll change, yeah
Maybe one day but tomorrow I’ll be back at it
Cause bad habits they die hard
We live fast we die hard
Go against me you’ll die hard
Die hard

Taluttaessa Thella on se hevonen, josta saa monta mielipidettä. Tallityöntekijät joutuvat hevosella käyttämään ketjuriimunnarua, mutta tamman oma ihminen voi kävellä ympäriinsä ilmankin narua hevosen seuratessa rentona. Eipä ole uutinen sekään, että Thella juoksentelisi vapaana tallin pihalla, kun joku uudempi työntekijä hevosta taluttaisi. Tamma nimittäin osaa kiskaista päätään tai pujahtaa portista juuri oikeaan aikaan. Välillä hevonen lähtee lätkimään avonaiselle kentälle juoksemaan, toiste tamma jää syömään lähimmälle heinätupolle. Loppujen lopuksi Thella antaa itsensä poliittisesti kiinni, jonka jälkeen neito ei enään karkaile - kunnes taas uusi ihminen ilmestyy narun päähän. Paikoillaan seisominen tuottaa hieman ongelmia, mutta kyllä tamma siihenkin pystyy - ehkä viiden sekunnin ajan, jolloin tanssahtelu alkaa taas. 

Huonoja tallitapoja Thellalla ei ole, jos ei lasketa solmujen availuja ja hampaiden näyttelyä ohikulkeville. Muuten Thella on melko hiljainen sekä rauhaksiin sisällä. Ruoka-aikanakin osaa odottaa vuoroaan, ollen myös erittäin nirso ruoastaan - eikä tässä voi syyttää kuin tarkkaa kasvattajaa. Thellan heikkous on ehdottomasti vesimeloni, vaikkei sitä usein saakaan käytännön vaikeuksien vuoksi. Toinen, mistä tamma meinaa menettää malttinsa on porkkanat. 

I dine with the blood on my hands
Thrive when I’m beatin' the man
All I learned in the pen
Is never get caught
Just get out and hit it again

Hoitotilanteissa Thella osaa käyttäytyä rauhallisesti, oli paikkana mikä vain. Tarkka itsestään hevonen on, ja mahastaan hieman arka. Thella ylpeänä ei pelkää uhitella välillä hieman suurielkeisemminkin. Paikoillaan Thella seisoo ja oman ihmisen kanssa rakastaa kaulan harjaamista, tai lautasten päältä rahnuttelua. Pahoina päivinä Thella taas on pelkkää tulta ja tappuraa, jolloin omakaan ihminen ei ole enään ihana - tällöin tamman hampaat vilkkuvat hieman tiuhempaa tahtia, aina kuitenkin ilmaa puraisten. 
Varustaminen sentään on helppoa - tai ainakin miltein. Pitää muistaa tamman ylpeys, ja satula huopineen tarvitsee joka kerta haistella läpi, ennen selkään laittoa. Sama nuuskaisu tapahtuu myös suojille ja pinteleille. Ilman haistamista Thella ei anna varusteiden mennä lähellekään arvokasta itseään. Satulavyö kannattaa kiristää reikä kerrallaan, ellei halua hampaanjälkiä käsivarteensa. Kuolaimet Thella haluaa melkein aina hamuta suuhunsa laskien päätään helpottaakseen hommaa.
Muut toimenpiteet eläinlääkäristä hierronan kautta pesuun sujuvat ongelmitta - kunhan vain toimeenpiteen tekijä on tuttu ja turvallinen. Neulojakaan tamma ei kavahda, jos piikittäjä on oma ihminen tai tuttu eläinlääkäri. Muuten kaikki on ongelmallista tamman mielestä ja silloin hampaat sekä kaviot heiluvat. 

Hate that you need me
Wanna destroy me but you can’t
You're gonna deploy me in the end
Better believe that I'ma be me 'til the death of me, oh yeah

 

Thella on myös harvinaisen rohkea ja viisas eläin. Se ei kavahda miltein mitään mikä liikkuu, vaan pikemminkin haluaa tappaa kaiken liikkuvan kiukuspäissään. Normaaleina päivinä Thella ei välitä mistään ja voi välillä tehdä liiankin uhkarohkeita tekoja kuten pompata keskellä traileria kaikki neljä kaviota ilmaan tai mennä estetolppien päälle irtojuoksutuksessa.

Ratsastaessa Thellaa voisi verrata viisivaihteiseen autoon. Aluksi vedellään niin kankeasti ja laiskasti, ettei hyvää päivää - tätä tapahtuu usein väsymyksen, yhteistyön puuttessa taikka uusien ratsastajien kanssa. Liian kovakouraisesti tammaa ei saa kuitenkaan heräämään vaan enemmänkin suoraan räjähtämään, tämän takia hevosella on ehdoton raippakielto! Raippaa saa käyttää omalla vastuullaan, jos haluaa itselleen kunnon rodeoesityksen, mitä henkilökohtaisesti en toivoisi melkein kaksimetriä säältään olevalta hevoselta. Tamma ei antaa hyvin vähän anteeksi ratsastajan virheitä ja näin ollen rodeo tai jäykistyminen on taattu. Thella on suoraan sanotusti erittäin herkkä ja uusavuton ilman kokenutta ratsastajaa. Yhteistyö ei kaikkien kanssa suju, mutta oikeiden apujen löydyttyessä tammalta löytyy uusia vaihteita käyttöön, jolloin raivostuttava käytös vähenee huomattavasti. Hyvän kilpahevosen vaatimuksiin kuuluu herkkä ratsastettavuus, jonka Thella paremmin kuin hyvin täyttää.     
Vitosvaihteella mentäessä Thella luottaa ratsastajaansa täysin ja tekee kaikki huolella. Neidon voi jopa nähdä nauttivan töihin lähtemisestä. Tamman liikkeet ovat pehmeitä, tasaisia ja liidokkaita - niissä on todella mukava istua ja helppo myödätä. Thella on melko kaunis ja notkea liikkeissään - sitä voisi verrata valkopäämerikotkaan, joka liihottelee saalistaan vartoen. Thellasta välillä saa hieman jopa ylvään kotkan näköiseksi, jos tamma oikein panostaa omaan liihotteluunsa ja ilmeeseensä. Oikean ratsastajan kanssa Thellasta kuoriutuukin lähes täydellinen yksilö, jonka kipakkuus on tiessään. Huonoina päivinä ketään ei saa Thellaa kyllä kauniiksi, mutta aina ei voi voittaa. Kuumuessaan ja stressaantuneena Thella harrastaa pientä pukittelua, joka rauhoitellen loppuu nopeasti. 

I can smell your fear
The only reason that I’m here
Is to wreak havoc
Everybody prayin' that I’ll change, yeah
Maybe one day but tomorrow I’ll be back at it
Cause bad habits they die hard
We live fast we die hard
Go against me you’ll die hard
Die hard

Tamman vahvuus on kouluratsastus, vaikka rohkeutensa ja sukunsa puolesta sopiikin kenttäratsuksi. Thella rakastaa esiintymisestä ja tekeekin tämän suuremman katselujoukkion edessä. Silloin ratsastajan pienet erheet sallitaan, jotta tamman ylväs esiintyminen olisi silti täydellistä. Ratsastajaa aletaan kuunella oikein kunnolla ja pienikin muutos saa Thellan havahtumaan uudestaan. Hevonen osaa käyttää selkäänsä ja takajalkojaankin vahvasti, jos vain niin haluaa. Kauaa samaa tehtävää tamma ei jaksa tehdä, joten monimuotoisuus on tämän otuksen kanssa avainsana. Nopeatkin temmon vaihdot ovat Thellan vahvuus, joilla kyllä kylillä ylpeillään. Myös taivutukset toimivat hyvin tällä neitokaisella. 
Esteet eivät ole niin suuri rakkaus Thellan sydämmeen, mutta suorittaa nekin hyvin. Yhtä suurta innostusta ei tamman silmissä näy, mutta esteen lähestyminen saa tamman korisemaan ja innostumaan enemmän. Thella on vahva hyppääjä, mennen kovaa ja korkealta. Innostuu liian helposti, mutta Thellaa osaava ratsastaja osaa myös rauhoittaa hevosen. Thella kuuntelee ratsastajaansa puolikeskittyneenä, edeten radalla lähes virheettömästi. Huimiin estekorkeuksiin tamman kanssa ei päästä, isältä peritty kouluveri on sen verta vahvaa. Maastoesteet ovat enemmän Thellan mieleen ja silloin mennään eikä meinata!
Rauhallisemmatkin maastolenkit ovat Thellan mieleen. Tamma pystyy siellä rentoutumaan, eihän siellä mitään pelättävää ole. Tamma hieman reipastuu aina avoimilla paikoilla, sillä tietää pian saavansa juosta, jos vain ratsastaja pystyy vastaamaan hevosen räjähtävään lähtöön ja pieneen vikurointiin hidastettaessa. Thella toimii parhaiten keulahevosena, joten pärjää porukassa kuin yksinäänkin. Veteen Thella menee oikopäätä, onhan se tammalle melkein rakkain elementti.
Kisapaikalla Thella terästäytyy äärimmilleen. Tamma näyttää välillä orilta seisoessaan oikein tomerana ja ylpeänä. Kuitenkin pitkälti samanlainen Thella on kotona kuin uudessa paikassa. Välillä Thella voi huudahdella muille, ilmoittavansa olemassaolostaan, muttei enempää huomiota kaipaa. Traileriin menee ja uloskin tulee tomerasti, kunhan muistaa mahdolliset yllättävät ponnahdukset paikoiltaan. 

And if love is real
Maybe I’m just too bad
To remember how good it feels
My heart is still

Onhan Thella omalla tavallaan haastellinen otus. Ylpeä ja uhkarohkea, joka ei alennu kaikkeen. Anteeksi Thella saa paljon käytökseltään, onhan se oman mamman pieni söpöläiskultanen, eikä ratsunakaan hääpöinen. Thella on perinyt vanhemmiltaan niiden hiukan tempperamenttisen luonteen, vaikka syvimmiltään tamma on pelkkää kultaa.

Miisun ja Thellan historia: Miisu on käynyt äitinsä kotimaassa Suomessa pyytäen itselleen tuttavansa Hazelin tamman liisaukseen, astuttanut sen siellä ja sitten lähtenyt takaisin Englantiin ilman tammaa. Tamma tuli seitsemän kuukauden päästä Miisulle odottelemaan varsomistaan, ja muutenkin ylläpitoon.
Neljän kuukauden tutustumisen jälkeen tamma pyöräytti värikkään pikkutomeran tamman maailmaan, jota alettiin heti käsittelemään riimuun, kosketteluun ja loimeen pyyhkeen avulla. Varsa on osoittanut pienestä pitäen temperamenttia, eikä aina kaikki koulutus ole mennyt perille. Thellaksi kutsuttu tomera tammarainen sai viettää puolivuotiaaksi asti elämäänsä emänsä kanssa, kunnes tuo lähti takaisin omistajalleen Suomeen. Miisu treenasi emää ahkerasti varsomisen jälkeen, ja varsa on jäänyt aina talliin karsinaan täksi aikaa. Kumma kyllä varsa ei huutanut emänsä perään yhtään, vaan enneminkin toisin päin. Thella on siis pienestä pitäen tottunut olemaan yksikseen, ja vain yhden ihmisen käsittelyyn. Tämän takia tamma varmasti onkin yhden ihmisen hevonen, mutta vaikeus on tullut kyllä vanhemmilta...
Miisu jatkoi varsansa kouluttamista, ja jatkaa edelleenkin nuorikon treenausta kovaa vauhtia ratsuksi. Vuotias osaakin jo kulkea suitsissa, pintelit sekä suojat ovat vanhoja juttuja. Thella on saanut jo kokea satulaa selässä ja ohjasajoa, mutta varsa saa myös kasvaa omaa tahtiaan. Juoksutuksen saloihin Thella alkaa päästä pikkuhiljaa. Varsaa on myös todella paljon käsitelty erilaisten muovipussien ja pressujen kanssa. Thella on peloton näissä tehtävissä ja välillä itse nappaa hampaidensa väliin pressun sitä alkaen heiluttelemaan, sen saa myös ihan vapaasti laittaa tamman päälle, sen päältä voi kävellä, sitä saa rapistella, heilutella ilmassa ja kaikkea muuta. Ei Thella pelkää mitään, uusille toki esittää hirveän pelokasta ja pomppuponia. Hyvin kehittyneen (ja itseä kehuskellen koulutetun) hevosen selkään ei ratsastajaa kuitenkaan laiteta ennen kuin nuorikko on vähintään nelivuotias.

 

Sukujuuret

Thella on kolmipolvinen suomalainen puoliverinen, jonka suvusta löytyy niin oldenburgilaisia, hollantilaisia puoliverisiä, suomalaisia puoliverisiä ja holsteineja. Suku on monenkirjavainen joukkio, niin väritykseltään kuin kyvyiltäänkin.

 

i. Shadow's Ergo Quod
mustankirjava, fwb, 173cm

ii. Enough English
mkrj, kwpn, 170cm
KV-II
iii. Grashopper Experiment
trnkrj, kwpn, 168cm
KWPN-I, ERJ-I, KRJ-II
iie. Vanilla Venus
km, kwpn
ie. Shadow's Fortes Fortuna
m, fwb, 175cm
KTK-III
iei. Duzedrawse
m, old, 177cm
KRJ-I, KTK-I, VVJ-I
iee. Creepy Candy Coating
trn, fwb, 168cm
KTK-III
e. Thalassa Mer
ruunikko, fwb, 168cm
 
ei. C U in Hell PB
mkm, holst, 167cm
ERJ-I
eii. Sentence of Death
mkm, holst, 167,5cm
YLA2, ERJ-II
eie. Shadegrown
rtkm, holst, 159cm
YLA2, ERJ-II
ee. Emily Mi
m, fwb, 160cm
YLA2, ERJ-II, SPL-I
eei. Dabago Cian
rt, fwb, 164cm
eee. Emir
km, fwb, 161cm
ERJ-I, SPL-I

 

 

Jälkeläiset

Syntymäaika Nimi Isä Omistaja Menestys
         
         
         

 

 

Kilpailukalenteri